St1 solmi aiesopimuksen bioetanolituotannon pilotoinnista Thaimaassa

Suomalainen energiayhtiö St1 on allekirjoittanut Ubon Bio Ethanolin kanssa aiesopimuksen (Memorandum of Understanding), jonka tavoitteena on kassavajätepohjaisen bioetanolin valmistuksen pilotointi sekä mahdollisen yhteisyrityksen perustaminen etanolintuotantoon Thaimaassa. Thaimaa on edelläkävijä uusiutuvan energian käytössä. Maassa käytetään bioetanolia liikennepolttoaineena yli 3 miljoonaa litraa päivässä ja maan hallituksen tavoitteena on nostaa kulutus 11,3 miljoonaan litraan päivässä vuoteen 2036 mennessä. 

St1 on pioneeri ruokaketjun ulkopuolisista raaka-ainesta tuotettavan jäte- ja tähdepohjaisen liikenne-etanolin tuotannossa sekä tuotantoteknologioiden kehittämisessä. Yhtiön tuotantoteknologia on käytössä tällä hetkellä Suomessa ja Ruotsissa. St1:n tähänastiset etanolin tuotannon raaka-aineet ovat elintarviketeollisuuden jätteet ja tähteet, kotitalouksien ja kauppojen biojätteet sekä sahanpuru. St1 on kartoittanut bioetanolin valmistukseen soveltuvia elintarviketeollisuuden jätevirtoja ympäri maailmaa ja Thaimaan kassava-tärkkelystuotannon jäte on osoittautunut yhdeksi parhaista raaka-ainelähteistä yhtiön Etanolix®-teknologialle. 

”Kassavajäte on lähtökohtaisesti haastava etanolintuotannon raaka-aine, sillä se on käytännössä kuitumassaa, johon sitoutunut tärkkelys on hankala erottaa. Tutkimus- ja kehityslaboratoriossamme tekemiemme pilottitestien perusteella olemme kuitenkin todenneet sen erinomaiseksi raaka-aineeksi bioetanolin tuotantoon menetelmällämme, sillä sahanpurusta etanolia tuottava Cellunolix®-teknologiamme on auttanut meitä ratkaisemaan kuitupitoisen raaka-aineen tyypilliset haasteet. Kassavajätettä syntyy Thaimaan suurimpien tärkkelystehtaiden sivuvirtana määrä, joka mahdollistaisi vuosituotannoltaan 10-30 miljoonan litran yksiköiden rakentamisen. Tavoitteenamme onkin toteuttaa Thaimaassa jopa 20 Etanolix®-tehdasta, joissa tuotettaisiin yhteensä 400 miljoonaa litraa etanolia vuodessa”, toteaa Uusiutuvan energian myynti- ja kehitysjohtaja Patrick Pitkänen St1:stä.

St1 valitsi hankkeen yhteistyökumppaniksi Ubon Bio Ethanol Company Limitedin, jolla on Thaimaan Ubon Ratchathanissa sekä tärkkelys- että etanolitehdas samalla tontilla. Siten pilotointi ja myöhemmin tuotanto olisi logistisesti helppoa hallita. Ubon Bio Ethanol on Thaimaan suurin kassavaetanolin tuottaja. Se on yksityinen yritys, jonka osakkaina on Thaimaan valtion omistamia energiayhtiöitä. 

”Olemme valmiita etenemään paikallisyhteistyössä pilotointivaiheeseen, jotta varmistetaan tuotannon toimivuus sekä selvitetään paikallisten olosuhteiden ja sesonkivaihteluiden vaikutukset etanolitehtaan mitoitukseen ja suunnitteluun. Vaihe on myös tärkeä molemmista yhtiöstä koostuvan yhteistyötiimin yhteisen oppimisen kannalta. Pilottilaitteistoa suunnitellaan parhaillaan ja pilotointi on tarkoitus aloittaa vielä tämän vuoden puolella”, Pitkänen jatkaa.

”Yhteistyömme tulee vaikuttamaan kassavatärkkelysteollisuuteen ja yritämme parantaa sivuvirtojen, kuten kassavajätteen, arvoa. Suunnittelemme laajentavamme tätä konseptia myös muille tärkkelystuottajille Thaimaassa sekä lähimaissa. Etanolin tuotanto sivuvirrasta palvelee kahta tarkoitusta; se parantaa taloudellisesti tärkkelystuottajien marginaalia sekä ratkaisee sivuvirtaan liittyvän ympäristöhaasteen. Lisäksi Ubon Bio Ethanol on sitoutunut kestävän kehityksen tavoitteisiin, jotka liittyvät yhteistyökumppaneihimme, viljelijöihimme, yhteisöömme sekä ympäristöömme,” sanoo Ubon Bio Ethanolin pääjohtaja Daechapon Lersuwanaroj. 

Lisätietoja:

St1, Uusiutuva energia, Patrick Pitkänen, Myynti- ja kehitysjohtaja, puh. +358 105 574 734, patrick.pitkanen@st1.fi

Ubon Bio Ethanol, Anchisa Krisanarungkhun, Business Development Manager, tel. +662 273 8666, anchisa@ubonbioethanol.com

St1 on pohjoismainen energiakonserni, jonka visiona on olla CO2-hyvän energian valmistaja ja myyjä. Yritys tutkii ja kehittää taloudellisesti kannattavia ja ympäristön kannalta kestäviä energiaratkaisuja. St1 koostuu kahdesta sisarkonsernista: St1 Nordic keskittyy polttonesteiden markkinointiin Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa sekä uusiutuvan energian ratkaisuihin, kuten jätepohjaisiin edistyneisiin etanolipolttonesteisiin ja teolliseen tuulivoimaan. Konsernilla on kaikkiaan 1450 St1- ja Shell-huoltoasemaa Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Sisarkonserni St1 Group keskittyy puolestaan öljynjalostukseen. St1:n pääkonttori on Helsingissä ja yrityksen palveluksessa on 700 henkilöä. www.st1.fi www.st1.eu www.st1biofuels.com

arrow-right
Edellinen
Shell Mäntsälään Burger King -ravintola

22.12.16

Seuraava
St1:n Otaniemen geotermisen pilottihankkeen poraukset keskeytyvät noin puoleksi vuodeksi

28.02.17

Liittyvät artikkelit

Lue kaikki