Uusiutuvan energian investoinnit epävakaassa toimintaympäristössä

EU on sitoutunut vähentämään kasvihuonekaasujen nettopäästöjä vähintään 55 % vuoteen 2030 mennessä vuoden 1990 lähtötasosta. Pitkän aikavälin tavoitteena on ilmastoneutraalius vuoteen 2050 mennessä. Energiatransition nopeuttaminen on ratkaisevan tärkeää näiden tavoitteiden saavuttamisessa, sillä päästöjen vähentämisellä ja investoinneilla vähäpäästöisiin teknologioihin on keskeinen rooli. 

Tavoite on selvä, mutta yhteinen suunnitelma ja suuren mittakaavan mahdollistajat ovat vielä kehitysvaiheessa. "Yksi asia on selvä: tie vuoteen 2050 ei ole suora eikä matka etene tasaisesti, mutta se ei estä meitä tähtäämästä korkealle", St1 Ruotsin Public Affairs Lead Marlene Burwick sanoo. 

Euroopan unionin ilmastopolitiikka ohjaa ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja siihen sopeutumiseen tähtäävää politiikkaa koko EU:ssa ja yksittäisissä jäsenvaltioissa. Sääntely-ympäristö on mukautunut geopoliittisiin muutoksiin ja vallitseviin yhteiskunnallisiin olosuhteisiin. 

Useissa EU:n jäsenmaissa, kuten Suomessa ja Ruotsissa, energiakriisi ja siihen liittyvät energian riittävyyshaasteet sekä turvallisuusnäkökohdat ovat vaikuttaneet kansalliseen lainsäädäntöön, kuten jakeluvelvoitteeseen. Tämä puolestaan vaikuttaa ilmastotavoitteiden tämänhetkiseen toteutumistasoon.  

St1 on energiatransitioyhtiö, joka toimii useissa maissa, joten kansalliset päästövähennystavoitteet ja jakeluvelvoitteet koskevat meitä ja ovat vahvasti kytköksissä uusiutuvien polttoaineiden myyntiimme. 

Kunnianhimoiset tavoitteet

"Laaja uusiutuvan energian investointiohjelmamme tuottaa tulosta, ja uusiutuvan lentopolttoaineen ja dieselin tuotantoa ollaan aloittamassa äskettäin valmistuneella Göteborgin biojalostamollamme. Olen erittäin ylpeä siitä, että tämä valtava investointi, jonka rakennustyöt kestivät pitkään, on vihdoinkin alkanut tuottaa uusiutuvia energiatuotteita asiakkaillemme", Marlene sanoo. 

"Toinen jo käytettävissä oleva keino päästöjen vähentämiseen on biokaasu, johon panostamme vahvasti. Rakensimme viime vuonna seitsemännen biokaasulaitoksemme Ruotsiin. Uusiutuvan energian tuominen asiakkaidemme saataville on myös tärkeää, joten jatkoimme nestemäisen biokaasun jakeluverkostomme ja suurtehoisen sähköautojen latausverkostomme laajentamista Pohjoismaissa", Marlene kertoo. 

Energiatransitioon liittyvät St1:n strategiset painopistealueet tähtäävät pitkän aikavälin tavoitteisiin, vuosiksi eteenpäin. Etsimme sähköistämisessä entistä suurempia mahdollisuuksia. "Yhteistyössä SCA:n kanssa toteutettu Östrandin biojalostamo on hybridikonsepti. Hankkeen avulla haluamme nopeuttaa energiatransitiota sekä vähentämällä lentoliikenteen hiilidioksidipäästöjä että tarjoamalla muoviteollisuudelle kestävämmän ja uusiutuvan vaihtoehdon fossiilisten raaka-aineiden korvaamiseksi uusiutuvalla naftalla", Marlene selittää. 

"Yrityksillä on keskeinen rooli energiatransition toteuttamisessa ilmastotavoitteiden mukaisesti. Siksi ne tarvitsevat vakaata investointiympäristöä, jotta ne voivat kehittää ja toteuttaa suunnitelmiaan uusien ja entistä kestävämpien energiatuotteiden jatkuvasti kehittyvillä markkinoilla. On tärkeää jatkaa sellaisen sääntelykehyksen kehittämistä, joka mahdollistaa energiatransition järkevän ja kustannustehokkaan toteuttamisen", Marlene toteaa lopuksi. 

arrow-right
Edellinen
Hiilidioksidin poistopotentiaalin tutkimista NEGEM-hankkeessa

24.07.24

Seuraava
Göteborgin jalostamo kehittää turvallisuuskulttuuria käyttäytymispohjaisen ohjelman avulla

25.07.24

Liittyvät artikkelit

Lue kaikki