St1:llä on monivuotinen kokemus fossiilisen lentopetrolin tuottajana ja toimittajana Norjassa AFSN-yhteisyrityksen kautta. St1 ja Shell Exploration and Production Holdings B.V. omistavat AFSN:n puoliksi. Vuosi 2024 oli St1:n ensimmäinen vuosi uusiutuvan lentopolttoaineen (SAF) tuottajana. Vuosien valmistautumisen jälkeen pitkä odotus palkittiin viimein alkuvuodesta 2024.

Ensimmäiset SAF-toimitukset saatiin asiakkaille vain kuukauden kuluttua tuotantolaitoksen vihkimisestä käyttöön keväällä 2024. Käynnistysvuoden aikana Göteborgin biojalostamossa tuotettiin 20 kilotonnia puhdasta SAF:ia eli 10 % jalostamon uusiutuvien polttoaineiden tuotannon kokonaiskapasiteetista. Jalostamolla tuotetaan muitakin uusiutuvia polttoaineita, kuten HVO-dieseliä, bionaftaa ja bioLPG:tä.

Jalostamon Jet A1 ‑tuotannon ansiosta St1 pystyy toimittamaan asiakkaille uusiutuvaa lentopolttoainetta, jota voidaan käyttää lentokoneissa sellaisenaan. Yksi Göteborgin biojalostamolla tuotetun SAF:n ensimmäisistä asiakkaista oli Norjan puolustusvoimat lokakuussa 2024. Yhdessä AFSN:n ja Norwegianin kanssa St1 toimitti SAF:ia Ålesundin lentoasemalle käytettäväksi puolustusvoimien liikelennoilla. Tämä esimerkki korostaa St1:n ainutlaatuista SAF-arvoketjua, joka kattaa paikalliset raaka-aineet, tuotannon ja loppukäytön. Tällainen arvoketju ei olisi mahdollinen ilman asialle omistautuneita kumppaneita ja energiasiirtymään sitoutuneita asiakkaita.

Valmiina lähtöön

Euroopassa SAF:n kysyntää pitivät vuonna 2024 yllä pääasiassa vapaaehtoiset loppukäyttäjät ja muutamat kansalliset valtuutukset. Tulevan ReFuelEU Aviation ‑asetuksen myötä SAF-polttoaineen osuuden lentopolttoaineissa odotetaan nousevan EU:ssa vähintään 2 prosenttiin vuodesta 2025 lähtien.

Voidakseen vastata kasvavaan kysyntään ja palvella paremmin sekä nykyisiä että uusia asiakkaita St1 kehittää vaihtoehtoisia tapoja toimittaa Göteborgissa valmistettua uusiutuvaa lentopolttoainetta eri markkinoille. Vuonna 2024 yksi keskeisistä tavoitteista oli Book & Claim ‑myyntimallin kehittäminen SAF:ia varten. Mallissa kestävyysominaisuudet erotetaan varsinaisesta fyysisestä polttoaineesta ja niitä myydään erikseen. Merkittävä virstanpylväs saavutettiin joulukuussa 2024, kun St1 sai Roundtable on Sustainable Biomaterials (RSB) ‑sertifioinnin Book & Claim ‑myyntimallilleen. Malli laajentaa St1:n SAF-valikoimaa, sillä se mahdollistaa myynnin vapaaehtoisille asiakkaille, joille fyysistä tuotetta ei välttämättä voida aina toimittaa. SAF-polttoaineen Book & Claim ‑myynnin on määrä alkaa vuoden 2025 alussa.

SAF-valikoimansa laajentamiseksi St1 on uusinut Skarvikin terminaalin lastauslaitosta, jotta SAF-seosta voidaan jaella säiliöautoilla paikallisille asiakkaille. Rakennushankkeen odotetaan valmistuvan vuoden 2025 alussa, hyvissä ajoin ReFuelEU Aviation ‑asetusta ajatellen.

Kohti seuraavaa määränpäätä

St1 jatkaa SAF:iin liittyvien nykyisten tuotanto-, myynti- ja ilmailutoimintojensa kehittämistä ja on samanaikaisesti kohdistanut huomionsa myös muuta kuin biologista alkuperää olevien liikenteen polttoaineiden (RFNBO) kehittämiseen. Tärkeä osa hanketta on Biorefinery Östrand ‑yhteisyritys, jota St1 kehittää yhdessä SCA:n kanssa. Laitos tuottaa sekä SAF- että RNFBO SAF ‑polttoainetta metsäteollisuuden jäämistä hyödyntämällä uusiutuvaa energiaa. Tuotannon odotetaan vastaavan RFNBO SAF:n kasvavaan kysyntään 2030-luvun puolivälissä. Biorefinery Östrandin lisäksi St1 on aktiivisesti mukana useissa RFNBO-polttoaineisiin liittyvissä uusissa kehityshankkeissa. Tarkoituksena on tutkia tulevaisuuden mahdollisuuksia yhteistyössä projektikehittäjien, teknologiayritysten, tutkimuslaitosten ja muiden kumppaneiden kanssa.