Monimuotoisuus-, yhdenvertaisuus- ja osallisuustyön kehittäminen
Monimuotoisuus-, yhdenvertaisuus- ja osallisuustyön kehittäminen

St1 pyrkii luomaan osallistavan työkulttuurin, jossa jokainen voi olla oma itsensä, vaikuttaa asioihin, tuntea turvallisuutta ja saada arvostusta. Kutsuimme vuoden 2024 alussa Suomen, Ruotsin ja Norjan toimipaikkojen, Göteborgin jalostamon ja Brocklesbyn johdon mukaan monimuotoisuus-, yhdenvertaisuus- ja osallisuushankkeeseen ja varmistamaan, että se toteutettaisiin yhtenäisesti kaikkialla. Otimme keväällä uusia askelia monimuotoisuuden, yhdenvertaisuuden ja osallisuuden (DEI) matkallamme ja aloitimme koko konsernia koskevan hankkeen kehittämisen.
Lea Rankinen, Head of Sustainability & Corporate Affairs, vastaa DEI-työstä St1:llä. ”Hanke on yksi tapa edistää aktiivisesti monimuotoisuutta ja varmistaa, että olemme osallistava työpaikka”, Rankinen toteaa. Monimuotoisuus-, yhdenvertaisuus- ja osallisuusasioiden edistäminen on linjassa St1:n avoimuutta, oikeudenmukaisuutta, vastuullisuutta ja yhdenvertaisia mahdollisuuksia koskevien arvojen kanssa.
Monimuotoisuus ja osallisuus ovat myös merkittäviä voimavaroja St1:lle. ”Haluamme hyödyntää työntekijöidemme erilaisia taustoja ja taitoja voidaksemme luoda entistä innovatiivisemman, oikeudenmukaisemman ja välittävän työympäristön, jossa monimuotoisuus nähdään vahvuutena”, Rankinen korostaa.
Työryhmä työtä edistämässä
Osana hanketta muodostettiin vapaaehtoisista koostuva työryhmä. Hanketta ja työryhmää vetää viestintäasiantuntija Linnea Frangén. ”Olemme koonneet sitoutuneen ja motivoituneen tiimin edistämään monimuotoisuus-, yhdenvertaisuus- ja osallisuusasioita St1:llä. Ryhmään kuuluu kaikkien toimintamaiden edustajia, jotka kokoontuvat kuukausittain”, Frangén kertoo.
”Tähän mennessä olemme keskittyneet pääasiassa yhteisten toimintatapojen laatimiseen ja tietoisuuden lisäämiseen. Järjestimme keväällä koko henkilöstölle avoimen webinaarin, jossa käsiteltiin yleisiä DEI:hin liittyviä myyttejä ja sen merkitystä ammatillisessa ympäristössä”, Frangén lisää.
Työryhmä on julkaissut intranetissä artikkeleita, jotka sisältävät käytännön vinkkejä osallistavan työpaikan ja häirinnästä vapaan kulttuurin vaalimiseen. Frangén jatkaa: ”Loimme myös monimuotoisuus-, yhdenvertaisuus- ja osallisuusmateriaalipankin, jossa on koulutusvideoita ja artikkeleita jatkuvan oppimisen tueksi.”
Ryhmän aloitteesta St1:n pääkonttorissa otettiin myös käyttöön sukupuolineutraalit WC:t. ”Sukupuolineutraalit WC:t auttavat meitä luomaan osallistavamman ympäristön erityisesti ei-binäärisille, transsukupuolisille tai muille työntekijöille, jotka suosivat sukupuolineutraaleja tiloja”, Frangén selittää.
Edistystä pitkällä aikavälillä
”Monimuotoisuus-, yhdenvertaisuus- ja osallisuusmatkamme on vasta alussa, ja ymmärrämme, että vielä on paljon tehtävää. Näemmekin tämän pitkäaikaisena sitoumuksena, emme sprinttinä”, Frangén toteaa. Vuonna 2024 toteutettu vuotuinen henkilöstökysely sisälsi ensimmäistä kertaa myös DEI:hin liittyviä kysymyksiä. ”Tulokset olivat lupaavia. Vaikka konsepti on St1:lle uusi, tulokset heijastavat olemassa olevaa yrityskulttuuriamme, arvojamme ja pitkän aikavälin painotusta psykologiseen turvallisuuteen”, Frangén toteaa lopuksi.
St1:n monimuotoisuus-, yhdenvertaisuus- ja osallisuusmatkan seuraavissa vaiheissa keskitytään jäsennellyn tiekartan laatimiseen ja aloitteiden kehittämiseen käytettävissä olevien resurssien mukaisesti. DEI-työtä tukee myös St1:n osallistuminen YK:n Global Compactin Target Gender Equality Accelerator ohjelmaan. Yhdeksän kuukauden pituinen ohjelma auttaa yrityksiä asettamaan ja saavuttamaan naisten osuutta, palkkatasa-arvoa ja johtajuutta koskevia kunnianhimoisia tavoitteita.
Frangénin mukaan jatkon kannalta tärkeintä on suhtautua avoimesti uusiin näkemyksiin: ”Monimuotoisuus-, yhdenvertaisuus- ja osallisuusasioissa edellytetään jatkuvaa oppimista, ja se on matka, jonka teemme kaikki yhdessä.”