Tiekartta

Energiasiirtymän tiekartta

Tie

Energiatransition edistäminen – visiosta toteutukseen

Visiomme on olla johtava CO₂-hyvän energian valmistaja ja myyjä. Toteutamme tätä visiota investoimalla energiatransitioon ja rakentamalla maailmanluokan osaamista energia-alalla.

Energiatransitioyrityksenä me St1:llä olemme sitoutuneet etsimään uusia kestävän kasvun mahdollisuuksia ja rakentamaan pitkäaikaisesti kannattavaa liiketoimintaa. Liiketoimintamme uudistamisprosessin edetessä energiatransitiotiekartta toimii tärkeänä työkaluna, joka auttaa meitä suunnittelemaan ja toteuttamaan energiatransitiota. Se kuvaa, kuinka energiatransitio etenee ja kuinka voimme saavuttaa tavoitteemme toteuttaa se kannattavasti, samalla täyttäen sääntely- ja sidosryhmien vaatimukset.

Tiekartan ensisijainen tavoite on kasvattaa matalapäästöistä energiaportfoliotamme.

Jatkuvasti kehittyvä tiekartta

St1:n tiekartan päätekijät ovat visiomme ja strategiset valinnat, joilla jatkuvasti parannamme arvoketjumme vastuullisuutta. Tiekartan konsepti pohjautuu globaaleihin viitekehyksiin, kuten Pariisin ilmastosopimukseen, EU:n ilmastotavoitteisiin, kansallisiin säädöksiin, teknologisiin edistysaskeliin sekä omaan sopeutumiseemme uusiin markkinatilanteisiin ja kehittyviin asiakasodotuksiin.

Vuonna 2024 totesimme tarpeen viedä energiatransitiotiekarttamme kehityksen seuraavalle tasolle ja siirtää painopistettä vuosittain päivitettäviin, dataohjattuihin skenaarioihin ja analyyseihin, jotta voimme varmistaa ajantasaisen näkymän energiatransitiostamme epävakaassa toimintaympäristössä.

Olemme kehittäneet malliamme energiatuotannon investointisuunnitelmista ja eurooppalaisista sekä kansallisista kysyntäskenaarioista systemaattiseksi ja dynaamiseksi vuosittain päivitettäväksi malliksi, joka yhdistää useita teemoja yhteen tiiviiseen kehykseen. Tämä lähestymistapa tarjoaa prosessin, joka auttaa saavuttamaan ajantasaisen, kokonaisvaltaisen ja yhtenäisen näkemyksen St1:n energiatransitiosta. Se toimii samalla alustana ja työkaluna systemaattiselle työskentelylle. Jatkamme kehitystä vuonna 2025 lisäämällä investointilähestymistavan analyysin ja sisällyttämällä dialogia ulkoisten sidosryhmien ja asiakkaiden kanssa skenaarioiden päivittämiseksi.

Kehittynyt energiatransitiotiekartta ohjaa strategian toteuttamista ja liiketoimintasuunnittelua, toimien yhteisenä tietoalustana ja työkaluna tulevien hiilidioksidipäästöjen vähentämisskenaarioiden, CO₂-päästöjen vähentämiskustannusanalyysien ja investointianalyysien kehittämiseen. Vuosittain päivitetty tiekartta tarjoaa ajankohtaisen näkymän energiatransitio-pyrkimyksistämme ja skenaarioista, jotka kuvaavat, mitä vaaditaan nettonollatavoitteen saavuttamiseksi, linjassa Pohjoismaiden energian kysyntäskenaarioiden, EU:n sääntelykehysten ja kansainvälisten ilmastotavoitteiden kanssa.

Tiekartan ensisijainen tavoite on kasvattaa matalapäästöistä energiaportfoliotamme. Tämä vaatii meiltä uusien tuotteiden yhdistämistä kasvaviin markkinasegmentteihin, jotka voivat myös nousta eri sektoreilla ja maantieteellisillä alueilla.

Kannattavan siirtymän toteuttaminen

Kasvumahdollisuudet St1:lle syntyvät tutkimalla ja kehittämällä uusia liiketoiminta-alueita, samalla kun varmistamme vakaan kassavirran energiatransition tukemiseksi. Lisäksi nopeutamme kasvua hankintojen kautta ja vahvistamme toimintaamme strategisten, pitkäaikaisten kumppanuuksien avulla eri alueilla. Kehitämme myös tulevaisuuden arvoketjuja CO₂-hyvään energiatuotantoon investoimiseksi. Luonnollisesti sääntelykehysten sisällä tehdyt tulevat päätökset ja uusien ratkaisujen kysyntä vaikuttavat myös näiden mahdollisuuksien toteutumiseen.

Tiekarttamme koostuu pitkän aikavälin skenaarioista, jotka sisältävät sijoituksia matalapäästöisiin energiavaihtoehtoihin, kuten uusiutuvaan sähköön, vetyperusteisiin energiamuotoihin ja biopolttoaineisiin sekä fossiilisiin polttoaineisiin. Se on ennusteemme siitä, miltä Pohjoismaiden energiajärjestelmä tulee näyttämään ja mikä St1:n rooli siinä tulee olemaan, ottaen huomioon matalapäästöisten energiaratkaisujen aikavälin ja volyymin kehityksen perinteisten polttoaineiden korvaajina.

Nestemäisillä kuljetuspolttoaineilla tulee edelleen olemaan merkittävä rooli, mutta niiden koostumus on siirtymässä vähitellen kohti entistä matalapäästöisempiä vaihtoehtoja. St1:llä on vankka asema Pohjoismaiden nestepolttoainekaupassa, joka kattaa jalostamo-infrastruktuurin, terminaali- ja vähittäismyymäläverkostot, logistiikan sekä vahvan myyntiverkoston kuljetuspolttoaineiden segmentissä, mukaan lukien maantie-, meri- ja ilmailuliikenne. Työ nestemäisten polttoaineiden kehittämiseksi tulee edelleen olemaan tärkeä osa kassavirtaamme ja mahdollistaa uusien uusiutuvan energian tuotteiden lanseerauksen eri sektoreilla.

Tavoitteenamme on tarjota kaikille asiakkaillemme ratkaisu, joka ei ainoastaan hallitse markkinariskejä, vaan myös tuottaa energiaa ja tarjoaa läpinäkyviä ja luotettavia tapoja vähentää heidän omaa hiilijalanjälkeään.

Pienenä energiatransitioyrityksenä olemme ylittäneet odotukset ja myös jatkamme sen tekemistä.

Matkamme tähän asti

Pienenä energiatransitioyrityksenä olemme ylittäneet odotukset ja myös jatkamme sen tekemistä. Energiatransitiomatkamme tuli näkyväksi vuonna 2007, kun avasimme ensimmäisen Etanolix®-tehtaan Suomessa, tuottaen jätteistä valmistettua etanolia liikenteeseen. Jo tuolloin olimme päättäneet ratkaista globaalit energiakysymykset. Tänään tämä intohimo on vahvempaa kuin koskaan.

Olemme rohkeasti ottaneet kunnianhimoisia askeleita tutkiaksemme, pilotoidaksemme ja kaupallistaaksemme uusia energiaratkaisuja. Laajensimme edistynyttä etanolia tuottavien biojalostamoiden verkostoa tuomalla jätteistä valmistettua RE85 korkeaseosetanolia Suomeen. Laajensimme toimintaamme myös teolliseen tuulivoimatuotantoon, samalla edistäen uusiutuvan energian saatavuutta ja sen teknologista kehitystä.

Yhteisyrityksemme TuuliWatti nousi johtavaksi tuulivoimatoimijaksi Suomessa. Näimme suuria mahdollisuuksia pilotoida polttamatonta lämmitystä syvägeotermisen lämpöporauksen avulla yli 6 kilometrin syvyyteen, tavoitteenamme löytää päästötön ratkaisu. Olemme ottaneet riskejä etsiessämme vastauksia globaaleihin energiakysymyksiin – joskus onnistuen, toisinaan epäonnistuen – mutta olemme aina oppineet ja edenneet.

Nykyään kierrätämme käytettyä ruokaöljyä ja rasvaista ruokajätettä raaka-aineeksi uusiutuvan polttoaineen tuotannossa. Tuotanto portfolioomme kuuluvat biokaasu, uusiutuva lentopolttoaine (SAF) ja uusiutuva diesel. Rakennamme aurinkovoimaloita ja tarjoamme maalämpöjärjestelmiä. Pohjoismainen sähköautojen lataus- ja biokaasuasemaverkostomme laajenee jatkuvasti. Nykyinen matalapäästöisen energiantuotannon kehityspipeline sisältää projekteja eri vaiheissa, joiden kokonaistuotanto on noin 30 TWh vuodessa. Se vastaa noin 60 % tämänhetkisestä energiakaupastamme. Samaan aikaan meillä on suunnitelmia öljynjalostamomme transition edistämiseksi. Lisäksi investoimme jatkuvasti infrastruktuuriimme, joka mahdollistaa matalapäästöisen energian varastoinnin ja jakelun.

Visiomme mukaisesti pyrimme luomaan toiminnallamme positiivisia yhteiskunnallisia vaikutuksia. Työskentelemme jatkuvasti kohti kestävämmän arvoketjun mahdollistamista ja uskomme, että vastuullista ja kannattavaa liiketoimintaa harjoittamalla saavutamme visiomme.