Turvallisuus, kuljetus ja varastointi
Turvallisuus
Suojaus
Suojaa polttoaine lämmöltä/kipinöiltä/avotulelta/kuumilta pinnoilta – tupakointi kielletty.
Vältä höyryn hengittämistä.
Jos kemikaalia on nielty: ota välittömästi yhteys myrkytystietokeskukseen tai lääkäriin, jos ilmenee pahoinvointia.
Yleinen hätänumero 112 Myrkytystietokeskus 09-471977 tai 09-4711
Hengitys
Jos tuotetta on hengitetty, siirrä potilas raittiiseen ilmaan. Toimita potilas lääkäriin. Hengitystieoireet voivat ilmetä välittömästi tai vasta useiden tuntien kuluttua altistumisesta. Keuhkoihin joutuneena tuote voi aiheuttaa hengenvaarallisen kemiallisen keuhkotulehduksen.
Iho
Riisu tahriintuneet vaatteet. Roiskeet huuhdeltava välittömästi runsaalla vedellä useiden minuuttien ajan, jonka jälkeen altistuneet kohdat pestävä saippualla ja vedellä. Jos punotusta, turvotusta, kipua ja/tai muita ihoreaktioita ilmenee, ota yhteys lääkäriin.
Roiskeet silmiin
Silmät huuhdellaan välittömästi runsaalla vedellä vähintään 15 min ajan, myös silmäluomien alta. Jos esiintyy ärsytystä, samentunutta näkökykyä tai muita oireita jotka eivät häviä, otettava yhteys silmälääkäriin.
Nieleminen
Ei saa oksennuttaa: otettava aina välittömästi yhteys lääkäriin (keuhkoihin joutumisen vaara erityisesti tunnettaessa pahoinvointia tai ärsytysoireita).
Soveltuvat sammutusaineet
Jauhe ja hiilidioksidi
Hiekka tai maa soveltuu pienten palojen sammutukseen
Raskasvaahto ja vesisumu vain palontorjunnan ammattilaisen käyttöön
Soveltumattomat sammutusaineet
Voimakas vesisuihku
Varastointi
Vinkkejä varastointiin
Polttoaineet tulee aina varastoida erillään lämmön- ja syttymislähteistä. Myös riittävästä ilmanvaihdosta tulee huolehtia. Säilytysastian tulee olla tiivis, hiilivetyjä läpäisemätöntä materiaalia, kuten alumiinia, terästä tai tietyn laatuista muovia. Astioissa tulee aina olla asianmukaiset merkinnät sisällöstä. Polttoainetta ei tule missään tilanteessa säilyttää avonaisessa astiassa.
Varastointitilan tulee olla viileä, tasalämpöinen, kuiva ja paloturvallinen. Myös asianmukaisten sammutusvälineiden tulee aina olla saatavilla. Suuret määrät tulee varastoida aina ulkotiloihin.
Oikein säilytettynä polttoaineet säilyvät käyttökelpoisina pitkään. Ulkoisista tekijöistä valo ja lämpö lyhentävät säilymisaikaa. Myös polttonesteen mahdollisesti sisältämä biokomponentti vaikuttaa säilyvyyteen.
Sallitut säilytysmäärät
Asuin-, toimisto-, majoitushuoneistot: yhteensä 50 litraa
Rakennusten varasto-, työ- tai huoltotilat: yhteensä 200 litraa
Pari-, rivi- tai kerrostalojen kellari- ja ullakkovarastot: ei yhtään
Autotallit, erilliset varastorakennukset, autokorjaamot: 200 litraa ( + ajoneuvojen säiliöt)
Kuljetus
Öljytuotteiden maantiekuljetuksia säätelee vaarallisten aineiden kuljetuslainsäädäntö (VAK-lainsäädäntö). Se perustuu kansainväliseen ADR-sopimukseen. ADR-sopimuksen määräyksiä ja vaarallisten aineiden kuljetuslainsäädäntöä uudistetaan säännöllisesti kahden vuoden välein.
Lainsäädäntö koskee myös öljytuotteiden, nestekaasun ja eräiden autokemikaalien kuljetuksia säiliössä ja kappaletavarana. Kuljetusten eri osapuolten velvollisuudet ja vastuut on kirjattu yksityiskohtaisesti sekä laki- että asetustasolla.
Yksityishenkilön polttoainekuljetukset
Yksityishenkilö saa kuljettaa henkilökohtaiseen käyttöön tai kotitalous sekä urheiluharrastuksiin polttoaineita uudelleen käytettävissä sekä polttonesteille hyväksytyissä ja vähittäismyyntiin tarkoitetuissa astioissa, enintään 60 litraa yksittäisessä astiassa ja yhteensä enintään 240 litraa kuljetusyksikössä.
Kuljetusyksiköllä tarkoitetaan, henkilöautoa, pakettiautoa, peräkärryä, tms.
Velvoitteet ja standardit
Tutustu polttonesteiden laatuvaatimuksiin, biovelvoitteeseen sekä verotukseen.
Jalostus
Tutustu polttonesteiden jalostusprosessin neljään eri vaiheeseen: raakaöljyn suolanpoisto, tislaus, rikinpoisto ja lisäaineistus.