St1:n ja SCA:n yhteisyritys aloittaa uusiutuvien polttoaineiden tuotannon Göteborgissa Ruotsissa

Energiatransitioyhtiö St1:n ja metsäteollisuusyhtiö SCA:n uusi biojalostamo on avattu tänään 10. huhtikuuta. St1:n jalostamolla Göteborgissa sijaitsevan biojalostamon vihki käyttöön Ruotsin energia- ja elinkeinoministeri Ebba Busch. Biojalostamon tuotannon aloittaminen on merkittävä virstanpylväs matkalla kohti kestävämpää energiantuotantoa.

Biojalostamon investoinnin arvo on noin neljä miljardia Ruotsin kruunua ja sen valmistuminen on vaatinut yli 2,5 miljoonaa työtuntia. Vuoden alun käynnistysvaiheen jälkeen biojalostamo on nyt aloittanut kestävän lentopolttoaineen (SAF), uusiutuvan dieselin (HVO), bionaftan ja Bio-LPG:n valmistuksen.

Ruotsin energia- ja elinkeinoministerin mukaan biojalostamo on tärkeä sekä Ruotsille että EU:lle. ”Kotimaisen biopolttoainetuotannon lisääminen on tärkeää Ruotsille ja EU:lle korkeiden ilmastotavoitteidemme saavuttamiseksi, mutta on myös tärkeää lisätä kykyämme tuottaa omia polttoaineitamme. Biopolttoaineiden tarpeellisuus on täysin selvää, kaikkea liikennettä ei voida sähköistää, vaan kaikki hyvät keinot tarvitaan maamme viemiseksi eteenpäin kohti nettonollapäästöjä. Tämä jalostamo on askel eteenpäin", sanoo Ruotsin energia- ja elinkeinoministeri Ebba Busch.

"Göteborgin biojalostamo on St1:n historian suurin yksittäinen investointi, ja merkittävä saavutus energiatransitiomme tiekartalla. Biojalostamomme valmistuminen korostaa kunnianhimomme laajuutta energiatransition edistämisessä. Tämä on tärkeä askel kohti visiomme toteutumista, tulla johtavaksi CO2-hyvän energian valmistajaksi ja myyjäksi", toteaa St1 Nordic Oy:n toimitusjohtaja Henrikki Talvitie.

Biojalostamon vuotuinen tuotantokapasiteetti on 200 000 tonnia uusiutuvia polttoaineita. Biojalostamon suunnittelu tuo joustavuutta tuotantoprosessiin mahdollistamalla monenlaisten uusiutuvien raaka-aineiden, kuten käytetyn paistoöljyn ja eläinrasvojen, käytön. SCA:n paperi- ja sellutehtailta saadaan raaka-aineeksi mäntyöljyä. Koko projektin ajan on tiiviisti kartoitettu mahdollisia raaka-ainetoimittajia, kehitetty globaalia raaka-aineiden toimitusketjua ja luotu vahvoja, pitkäaikaisia kumppanuuksia. St1:n omistama rasvaisen ruokajätteen kierrätysyhtiö Brocklesby Ltd on avainasemassa raaka-aineiden saatavuuden varmistamisessa.

"Tämä on historiallinen askel SCA:n uusiutuvan energian liiketoiminnalle ja kumppanuus St1:n kanssa antaa meille mahdollisuuden luoda lisäarvoa ja enemmän ilmastohyötyä jokaisesta puusta. Jalostamalla mäntyöljyämme, joka on yhtiön sellutehtaan sivutuote, tulemme entistä resurssitehokkaammiksi ja edistämme yhteiskunnan kykyä toteuttaa vihreää siirtymää laajemmin liikennesektorilla. SCA:n kokonaisilmastohyöty on jo noin 13 miljoonaa tonnia hiilidioksidiekvivalenttia, mikä on noin neljännes Ruotsin aluepäästöistä, ja olemme vakuuttuneita, että tämä laitos voi auttaa lisäämään positiivista panostamme edelleen", sanoo SCA Renewable Energyn johtaja Mikael Källgren.

St1 Refinery AB:n toimitusjohtaja Helen Ljungqvist toteaa: "Olen hyvin ylpeä siitä kovasta työstä, jonka ansiosta tämä projekti on toteutunut ja olemme päässeet aloittamaan uusiutuvien polttoaineiden tuotannon. On ilahduttavaa nähdä ponnistelujemme huipentuvan vankkaan arvoketjuun alkaen raaka-aineesta aina kestävään lentopolttoaineeseen saakka."

Göteborgin biojalostamossa tuotetut polttoaineet vähentävät tie- ja lentoliikenteen päästöjä vuosittain noin 500 000 hiilidioksiditonnia fossiiliseen ekvivalenttiinsa verrattuna. Kaikki biojalostamon tuotteet tullaan sertifioimaan kestävän kehityksen sertifikaatin ISCC (International Sustainability & Carbon Certification) mukaisesti.

Lisätietoja
Henrikki Talvitie, CEO, St1 Nordic Oy, puh. +358 10 557 11
Tiia Lemmetti, Communication Manager, St1 Nordic Oy, puh. +358 400 480 370

St1 Nordic Oy on energiakonserni, jonka visiona on olla johtava CO2-hyvän energian valmistaja ja myyjä. Konserni tutkii ja kehittää taloudellisesti kannattavia ja ympäristön kannalta kestäviä energiaratkaisuja. St1 keskittyy polttonesteiden markkinointiin, öljynjalostukseen sekä uusiutuvan energian ratkaisuihin, kuten edistyneisiin biopolttoaineisiin ja teolliseen tuulivoimaan. Konsernilla on kaikkiaan 1259 St1- ja Shell-huoltoasemaa ja kaasun tankkauspistettä Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. St1:n pääkonttori on Helsingissä ja sen palveluksessa on yli 1000 henkilöä. www.st1.com

arrow-right
Edellinen
St1 Nordic Oy:n tilinpäätöstiedote 2023

28.03.24

Seuraava
Suomen Lantakaasu Oy edistää kahden uuden biokaasulaitoksen kehittämistä Pohjanmaalla

06.06.24

Liittyvät artikkelit

Lue kaikki