St1:n Otaniemen geotermisen lämpölaitoksen pilottiprojektissa selvitetään lämmöntuotantotapoja

St1:n Otaniemen geotermisen lämpölaitoksen pilottiprojektissa selvitetään lämpölaitoksen teknisiä toteutusvaihtoehtoja. Alkuperäisen suunnitelman mukainen EGS-teknologia (Engineered Geothermal System) on osoittautunut teknistaloudellisesti erittäin haastavaksi ja nyt käynnissä olevan kartoitusvaiheen tavoitteena on määritellä toteutettujen yli kuuden kilometrin syvyisten lämpökaivojen ja maanpäällisten tuotantoteknologioiden yhteensovittaminen siten, että laitoksesta saavutetaan paras mahdollinen lämpöteho.

Syksylle 2021 kaavaillun kaivojen välisen virtaustestin suunnitteluvaiheessa analysoitiin 2018 ja 2020 tehtyjen stimulointien yksityiskohtaista dataa, joka antoi tietoa siitä, miten vedenvirtaus etenee syvällä kallioperässä olevassa rakovyöhykkeessä ja miten sitä voidaan tarvittaessa tehostaa. Analyysin tuloksena todettiin, että kaivojen välinen uusi virtaustesti ei anna sellaista lisätietoa, mikä puoltaisi testin suorittamista ja siihen käytettävää aikaa.

Geolämpöteknologiat lähenevät toisiaan

St1:n Otaniemen geotermisen lämpölaitoksen pilottiprojektin tärkeänä osatavoitteena on ollut kehittää ja testata geotermisen liiketoimintakonseptin kaikkiin työvaiheisiin teknisesti toimivat ja taloudellisesti kannattavat ratkaisut. Pilottiprojektissa on saatu arvokasta tietoa, millaisilla edellytyksillä tulevia hankkeita on arvioitava. Lämpöpumpputeknologia on kehittynyt viime vuosina harppauksin, jolloin niitä hyödyntämällä päästään geotermisissä lämpölaitoksissa riittävän korkeisiin lämpötiloihin jo matalammilla lämpökaivoratkaisuilla. Kehittyneillä geolämpölaitoksilla tulee olemaan tärkeä merkitys päästöttömään lämmöntuotantoon siirryttäessä ja St1 tulee hyödyntämään Otaniemen projektissa saatuja oppeja seuraavissa maasta lämpöä -hankkeissa.

”Otaniemen projekti on aloitettu tietoisena, että hankkeeseen liittyy merkittäviä epävarmuuksia, joita ei olisi kyetty todentamaan ilman nyt tehtyä työtä. Tavoitteena oli kuitenkin jo silloin, että hankkeen myötä yhtiö tulee saavuttamaan merkittävän määrän uutta osaamista ja samalla kehittämään geotermistä lämmöntuotantoteknologiaa kohti teknisesti ja taloudellisesti toimivaa teollisen mittakaavan konseptia – tässä olemme jo pitkällä. Meillä on vahva näkemys siitä, että lämmön tuottaminen polttamalla tulee minimoida, kun geoterminen lämpö ja lämpöpumpputeknologia antavat mahdollisuuden kestävällä tavalla tuotettuun vaihtoehtoon”, sanoo St1:n Heat from the Ground -yksikön johtaja Matti Pentti.


Lisätietoja:
St1 Oy, Matti Pentti, johtaja, Heat from the Ground, puh. 010 557 4119, matti.pentti@st1.com,
www.st1.fi/geolampo

St1 Nordic Oy on pohjoismainen energiakonserni, jonka visiona on olla CO2-hyvän energian valmistaja ja myyjä. Konserni tutkii ja kehittää taloudellisesti kannattavia ja ympäristön kannalta kestäviä energiaratkaisuja. St1 keskittyy polttonesteiden markkinointiin, öljynjalostukseen sekä uusiutuvan energian ratkaisuihin, kuten jätepohjaisiin edistyneisiin etanolipolttonesteisiin ja teolliseen tuulivoimaan. Konsernilla on kaikkiaan 1250 St1- ja Shell-huoltoasemaa Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. St1:n pääkonttori on Helsingissä ja sen palveluksessa on yli 1000 henkilöä. www.st1.com

 

 

arrow-right
Edellinen
ASIAKASTIEDOTE

29.10.21

Seuraava
Konsernitiedote 1.12.2021

01.12.21

Liittyvät artikkelit

Lue kaikki