Yhteiskuntasuhteet

Yhteiskuntasuhteet

St1 Nordicin yhteiskuntasuhteiden tarkoituksena on varmistaa paras mahdollinen toimintaympäristö liiketoiminnallemme, tukea strategista päätöksentekoa ja edistää energiatransitiota. Seuraamme sääntelyn kehitystä, tarjoamme asiantuntemustamme lainsäätäjille ja toimimme luotettavana kumppanina laajemmalle sidosryhmäverkostollemme. Olemme rekisteröityinä EU:n läpinäkyvyysrekisteriin. Ilmoitamme viestinnästä Suomen eduskunnan ja ministeriöiden kanssa Suomen avoimuusrekisteriin kahdesti vuodessa.

Kättely

St1 yhteiskuntasuhteiden yleiset periaatteet

Toimimme St1:n strategisten painopisteiden mukaisesti, jotta voimme tunnistaa liiketoiminnan hyödyt ja mahdollisuudet.

Olemme proaktiivinen, luotettava ja rehellinen kumppani päätöksentekijöille.

Pyrimme aktiivisesti vaikuttamaan sääntelyyn edistääksemme energiatransitiota.

Meidän näkemyksemme ja kantamme

Tiekuljetusten jakeluvelvoitteet

Pohjoismaiden usein muuttuvat säädökset ovat heikentäneet yritysten luottamusta tulevaan biopolttoaineiden kysyntään, joka määräytyy tiekuljetusten jakeluvelvoitteesta. Sääntelyn tulisi olla johdonmukaista ja ennakoitavaa investointien tukemiseksi. Suomessa edistyneiden biopolttoaineiden ja RFNBO:iden (renewable fuels of non-biological origin) alakohtaiset säädökset tulisi erottaa, jotta molempien polttoaineiden käyttöä kannustetaan.

Auto tiellä

Biokaasu

Biokaasu on teknologisesti kypsä ratkaisu hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen, ja se on saatavilla eri loppukäyttösektoreilla ja maantieteellisillä alueilla. Biokaasun käyttö voi parantaa Euroopan ja Pohjoismaiden toimitusvarmuutta, sillä raaka-aine tuotetaan paikallisesti sen sijaan, että se tuottaisiin kolmansista maista. Pohjoismaiden tulisi asettaa riittäviä kannustimia biokaasulle kansallisten olosuhteidensa mukaan (esim. velvoitteet, tuotannon tukijärjestelmät). Myös EU-sääntelyssä tarvitaan näkyvyyttä, sillä uusiutuvan energian tavoitteet ulottuvat vain vuoteen 2030 saakka.

Biokaasurekan tankkaus

Uusiutuvat lentopolttoaineet (SAF)

Ilmailusektori tarvitsee kestäviä nestemäisiä polttoaineita osana pitkän aikavälin siirtymäänsä. Edistyneistä biomassoista tuotettavan biopohjaisen lentopolttoaineen tuotanto tarvitsee tukea e-polttoaineiden (RFNBO:t) alakohtaisten säädösten lisäksi. E-polttoaineiden käyttöä kuitenkin rajoittaa hinta ja nestemäisten ilmailupolttoaineiden käyttöä rajoittaa raaka-aineiden saatavuus. Uusia innovaatioita tarvitaan ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi tällä alalla.

Lentokone

Kestävät meripolttoaineet

Sääntelyn tulisi olla johdonmukaista ja ennakoitavaa, jotta se tukee investointeja. Biokaasu tulisi ottaa osaksi ratkaisua ja sisällyttää osaksi tavoitetta eri meriliikenteeseen liittyvissä säädöksissä.

Laiva

Hiilen talteenotto

Hiilidioksidin poistolla on keskeinen rooli siirtymässä kohti nollapäästöistä taloutta. Kuljetusalan ja maankäyttösektorin väliset poikkisektoraaliset toimenpiteet tulisi sallia, jotta ilmastonmuutoksen lieventäminen on kustannustehokkaampaa. Biogeenisen CO₂:n talteenotto voi tukea eri sektoreiden hiilidioksidipäästöjen vähentämistä. Hiilidioksidin talteenoton ja varastoinnin (CCS) ohella myös hiilidioksidin talteenottoa ja käyttöä (CCU) tulisi aktiivisesti edistää.

Metsä

Ota yhteyttä Public Affairs -tiimiimme

Sanna Jokila

Public Affairs Lead, Suomi sanna.jokila@st1.com

Marlene Burwick

Public Affairs Lead, Ruotsi marlene.burwick@st1.com

Wilhelm Kiil Rød

Public Affairs Lead, Norja wilhelm.roed@st1.com