Bensiinit

Bensiinit

Suomalainen järvimaisema

Bensiineistämme

Uudistamme polttoainetuotteitamme. Uudet St1 polttoaineet ovat saatavilla St1-asemilla vaiheittain.

Tietoa bensiinistä

Bensiinin käyttö

Moottoribensiiniä käytetään sähköisellä sytytysjärjestelmällä varustetuissa moottoreissa (kipinäsytytysmoottori) mm. autoissa, veneissä, moottorikelkoissa ja pienmoottoreissa. Moottoribensiinin käyttäminen muihin tarkoituksiin on ehdottomasti kielletty. Moottoribensiiniä EI siis saa käyttää esimerkiksi liuottimena tai pesuaineena.

Mikäli bensiinillä toimivaan moottoriin tankkaa vahingossa dieselpolttoainetta, on suositeltavaa vaihtaa polttoaine välittömästi käynnistämättä autoa. Väärästä polttoaineesta voi aiheutua savutusta ja nakutusta. Käytännössä dieselpolttoaineen tahaton tankkaaminen bensiiniajoneuvoon on vaikeaa, koska dieselpolttoaineen täyttöpistooli ei mahdu bensiiniajoneuvon polttoainetankin täyttöaukkoon.

Moottoribensiini on kirkas, kellertävä neste, jolla on tyypillinen aromaattinen ja eetterimäinen haju. Se on erittäin helposti syttyvä neste ja tästä johtuen sitä käytettäessä on noudatettava erityistä huolellisuutta. Syttyvyyden lisäksi moottoribensiinillä on terveydelle ja ympäristölle haitallisia ominaisuuksia, jotka on myös otettava huomioon. Tankkauksen yhteydessä on vältettävä bensiinihöyryjen hengittämistä ja ihokosketusta eikä bensiiniä saa päästää ympäristöön.

Oktaaniluku

Bensiinin tärkein ominaisuus on oktaaniluku. Oktaaniluku on arvo, joka kuvaa bensiinin puristuskestävyyttä, eli ilmaisee kuinka hyvin bensiini kestää puristusta syttymättä itsekseen. Suurempi oktaaniluku kertoo suuremmasta puristuskestävyydestä. Liian pieni oktaaniluku saattaa aiheuttaa moottorissa nakutusta, eli polttoaineen syttymistä liian aikaisin.

Bensiinimittareissa yleisesti käytetyt oktaanilukuarvot 95 ja 98 kuvaavat nakutuksen kestävyyttä kevyessä ajossa. Tätä kutsutaan tutkimusoktaaniluvuksi (RON, Research Octane Number). Raskaan kuormituksen moottorioktaaniluku (MON, Motor Octane Number) on pienempi. EU:n alueella käytössä ovat yhtenäiset oktaaniluvut, mutta muualla maailmassa oktaaniluvuissa ja niiden ilmaisussa voi olla eroja.

Höyrynpaine

Höyrynpaine kuvaa bensiinin haihtumista ja sillä on vaikutusta moottorin käyttöominaisuuksiin eri lämpötiloissa. Paremman käynnistymisen takaamiseksi höyrynpaine on kesällä alhaisempi ja talvella taas korkeampi. Haihtumispäästöjen rajaamiseksi höyrynpaineen maksimit on säädetty valmisteverolaissa: talvella (1.9.-31.5.) maksimi on 90 kPa ja kesällä (1.6.-31.8.) 70 kPA.

Tislausaste

Bensiini on hiilivetyjen seos, jossa jokaisella komponentilla on omat ominaisuutensa. Tislausalue tarkoittaa lämpötilaväliä, jossa ensimmäiset bensiinin yhdisteet haihtuvat aina siihen asti kunnes bensiini on haihtunut kokonaan. Bensiinin tislausalue on määritelty laatustandardissa, koska tislautuminen vaikuttaa positiivisesti sekä käyttöominaisuuksiin että -varmuuteen. Bensiinin kevyet, haihtuvat komponentit auttavat autoa käynnistymään kylmässäkin hyvin ja käymään tasaisesti. Raskaammilla komponenteilla taas varmistetaan polttoaineen alhainen kulutus.

Tiheys

Bensiinin tiheys on tyypillisesti 0,75 kg/litra. Moottorin säätöjärjestelmä asettaa tekniset rajat sille, paljonko tiheys voi vaihdella suunniteltujen suoritusarvojen saavuttamiseksi. Bensiinin talvilaaduilla tislausvaatimusten takia tiheys on hieman alempi kuin kesälaadulla.

Etanolipitoisuus

Etanolipitoisuuden maksimit on määritelty bensiinin laatustandardissa. 98 E5:ssa on etanolia enintään 5% ja 95 E10 -laadussa etanolipitoisuus on enintään 10%. Etanolin oktaaniluku on noin 120, joten etanolin käyttö bensiinikomponenttina on hyödyllistä myös oktaanien riittävyyden kannalta. Bensiinissä käytettävälle etanolin laadulle on erikseen tarkat määräykset EN 15376 -standardissa.

Etanolin höyrynpaine sellaisenaan on alhainen 15-20 kPa. Etanolin vaikutus bensiinin höyrynpaineeseen on kuitenkin epälineaarinen: jo parin prosentin etanolilisäys nostaa voimakkaasti höyrynpainetta. Etanolin määrää edelleen lisättäessä höyrynpaine kuitenkin palautuu kohti hiilivetypohjaista seosta.

Etanoli vaatii höyrystyäkseen enemmän lämpöä kuin bensiini, jolla on merkitystä käynnistymiseen kylmässä. Enintään 10% etanolia sisältävässä polttoaineessa tällä ei ole vielä vaikutusta. Suuremmilla etanolipitoisuuksilla tarvitaan moottoreissa teknisiä ratkaisuja, joilla voidaan taata tehokas kylmäkäynnistys.

Ryhdy etanoliautoilijaksi

Laadukkailla polttoaineilla vanhakin auto voi olla ympäristöystävällisempi. Bensiiniauto on mahdollista päivittää niin sanotuksi flexfuel-autoksi, joka voi käyttää polttonesteenään sekä korkeaseosetanolia että tavallista bensiiniä. Tämä etanolipäivitys tehdään bensiiniautoon jälkiasennettavalla laitteella.

station_images (11)

Alhaisemmat CO2-päästöt tehosta tinkimättä

RE85 on jätteestä valmistettua korkeaseosetanolia, jota tankkaamalla ajat tehosta tinkimättä. Jätteestä valmistetun etanolin osuus RE85-polttonesteessä laskee autoilun fossiilisia päästöjä jopa 80 prosenttia.

Moottoritie

Tietoa etanoliautoilusta

80% vähemmän CO2-päästöjä

RE85 on läpimurto ympäristöä säästävien polttonesteiden kehityksessä – jätteestä valmistetun etanolin osuus polttonesteessä laskee autoilun fossiilisia päästöjä jopa 80 prosenttia. RE85:ssa on noin 80 % uusiutuvaa etanolia, jota valmistetaan jätteistä ja tähteistä. Näin ajat ympäristöystävällisesti tehosta tinkimättä: RE85-polttonesteen oktaaniluku on aina yli 104.

Kestää Suomen talvessa

RE85 on suunniteltu pohjoisen haasteellisiin sääolosuhteisiin, siksi se sisältää jätepohjaisen etanolin lisäksi bensiinin erikoiskomponentteja, jotka mm. parantavat kylmäkäynnistystä. VTT:n testeissä on löydetty RE85-korkeaseosetanolille optimikoostumus ja tulokset vahvistavat, että polttoneste toimii hyvin kovissakin pakkasissa. Tulosten varmentaminen alan huippuosaajien kanssa antaa hankkeelle merkittävää näyttöä myös kansainvälisesti, sillä näin laajoja etanolitestejä ei maailmallakaan ole tehty.

Millaiseen autoon RE85 sopii?

RE85-polttonestettä voi käyttää flexfuel-automalleissa tai bensiiniautoissa, joihin on tehty etanolipäivitys. Flexfuel-mallit voivat nimensä mukaisesti joustavasti käyttää polttonesteenä sekä korkeaseosetanolia että tavallista bensiiniä, molempia tankataan samaan polttoainesäiliöön. 19.6.2023 voimaan tulleen päivityksen johdosta kaikki bensiinimoottoriajoneuvot on mahdollista konvertoida etanolikäyttöön. Aikaisemmin konvertio on ollut mahdollista vain vanhemmille ajoneuvoille. Konvertoituun ajoneuvoon voi tankata niin RE85 etanolia kuin tavallista bensiiniäkin.

Termit tutuiksi: flexfuel ja etanolipäivitys

Flexfuel-autot

Flexfuel-automallit voivat käyttää polttonesteenä sekä korkeaseosetanolia että tavallista bensiiniä. Flexfuel-malli toimii aivan samoin kuin bensiinikäyttöinen auto, mutta joitain teknisiä eroja toki on. Lisätietoja flexfuel-autoista löydät autonvalmistajien kotisivuilta.

Etanolipäivitys

Lähes kaikki bensiiniautot on mahdollista päivittää etanolilla kulkevaksi edullisella bensiiniautoon jälkiasennettavalla laitteella. Tällainen on esimerkiksi Suomessa suunniteltu ja valmistettu eFlexFuel-laite.

RE85-korkeaseosetanolin käyttö ei vaadi autoilijalta uusien toimintatapojen opettelua. Auton voi tankata normaalisti St1:n korkeaseosetanolia myyvällä jakeluasemalla valitsemalla pistoolin, jonka kahvassa on sinisellä pohjalla tunnus RE85.

Päivitä autosi etanolilla kulkevaksi

Etanolipäivityksessä moottoriin asennetaan muunnossarja, joka mahdollistaa korkeaseosetanolin (RE85 sekä E85) käytön auton polttoaineena. Autoon voi tankata pelkän etanolin lisäksi myös bensiiniä missä tahansa sekoitussuhteessa. Etanolipäivityksen jälkeen auto voidaan muutoskatsastaa, jolloin sen rekisteritietoihin tehdään merkintä ajoneuvon soveltuvuudesta korkeaseosetanolille.

Turvallisuus, kuljetus ja varastointi

Tiedätkö, miten polttonesteitä tulee kuljettaa tai varastoida? Entä miten toimia, jos polttonestettä joutuu silmiin tai iholle taikka tuotetta on hengitetty?

Säiliöauto tankkaamassa

Velvoitteet ja standardit

Tutustu polttonesteiden laatuvaatimuksiin, biovelvoitteeseen sekä verotukseen.

Tyhjä moottoritie auringonnousun aikaan

Jalostus

Tutustu polttonesteiden jalostusprosessin neljään eri vaiheeseen: raakaöljyn suolanpoisto, tislaus, rikinpoisto ja lisäaineistus.

Kuva polttoainejalostamon siilosta